Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Αντιδράσεις για το άγαλμα της «εργάτριας» Κάρλα Μπρούνι στο Παρίσι

Κύμα αντιδράσεων πριν τελεστούν καν τα επίσημα αποκαλυπτήρια προκαλεί το δίμετρο μπρούτζινο άγαλμα που απεικονίζει... την πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι ως βιομηχανική εργάτρια στη συνοικία της Μικρής Ιταλίας στο προάστιο Νοζάν-σιρ-Μαρν της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η ιδέα για το άγαλμα -που θέλει να συμβολίσει τις Ιταλίδες μετανάστριες που εργάστηκαν στη Γαλλία το 19ο αιώνα- αποτελεί ιδέα του δημάρχου της Νοζάν Ζακ Μαρτέν, ο οποίος ανήκει στους κόλπους της κεντροδεξιάς του Νικολά Σαρκοζί.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα τελεστούν το Σεπτέμβριο και έως τότε παραμένει καλυμμένο, όμως οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει στη Νοζάν, μία περιοχή με ιταλικές ρίζες καθώς εργάστηκαν εκεί πολλοί μετανάστες.

Κάτοικοι, βουλευτές και μέλη του προαστίου είναι εξοργισμένοι με την ανέγερση του αγάλματος, καθώς αντί για μετανάστες της εργατικής τάξης εμφανίζει την πρώην Πρώτη Κυρία της άρχουσας τάξης.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δεν ζητήθηκε καν η γνώμη τους για το άγαλμα που κάνει την εμφάνισή του στη συνοικία τους, αναφέρει η ιταλική Repubblica.

«Αποτελεί προσβολή στους Ιταλούς εργάτες, να τους δώσουμε το πρόσωπο ενός εξαιρετικά πλούσιου ατόμου. Δεν έχω τίποτε ενάντια στην Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, αλλά δεν εκπροσωπεί τους εργάτες» δήλωσε ο σοσιαλιστής πολιτικός της Νοζάν Γουιλιάμ Ζεμπ.

Το άγαλμα, αξίας 90.000 ευρώ, είχε θεωρηθεί αρχικά πως ανεγέρθηκε με χρήματα των φορολογούμενων, ωστόσο νεότερες αναφορές ανέφεραν ότι το κόστος κάλυψε τοπική κατασκευαστική εταιρεία.

Η Κάρλα Μπρούνι, πρώην μοντέλο με καταγωγή από την Ιταλία που παντρεύτηκε τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, έχει παραδεχθεί πως είχε ποζάρει για τον γλύπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...