Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τι έκανε ο Νίκος Μάνεσης στην Έδεσσα;

Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.


Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στην Έδεσσα. Η μικρή οθόνη γεμίζει με εικόνες της καθημερινότητας έτσι όπως τη βιώνουν οι πολίτες της Πέλλας. Το οδοιπορικό ξεκινά …


ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, σε μια περιοχή που ζει σχεδόν αποκλειστικά από τη γη και τον χειμερινό τουρισμό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αγρότες δείχνουν στην κάμερα της εκπομπής την αδιάθετη σοδιά κρεμμυδιών, μιλούν για τις εισαγόμενες ασθένειες που καταστρέφουν τις  καστανιές και τις αυξανόμενες δυσκολίες που καθιστούν μη κερδοφόρες τις καλλιέργειες. Όσοι εγκατέλειψαν τη ζωή της πόλης για να γυρίσουν με τις οικογένειές τους στο χωράφι μας διηγούνται τις δυσκολίες αλλά και τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Εξηγούν γιατί δεν μετανιώνουν και γιατί δεν το βάζουν κάτω …

ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η εκπομπή καταγράφει παραδείγματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Πώς στηρίζουν οι μικρές κοινωνίες εκείνους που επιχειρούν ένα νέο ξεκίνημα στο χωριό ακόμη και αν δεν κατάγονται από την περιοχή;

ΤΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ
Η 17χρονη Μαρία Σαμαρίνου, βενιαμίν της ελληνικής χιονοδρομίας και πρωταθλήτρια γιγαντιαίου σλάλομ στην κατηγορία της τα 5 τελευταία χρόνια, μας ξεναγεί στο βουνό της, στον Βόρα.

8 ΜΠΟΦΟΡ, – 7ο C, 2.524 μ.
Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, το ρεπορτάζ συνεχίζεται στα σύνορα, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της χώρας. Εκεί, βρίσκεται το σέρβικο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Η «ΑΡΑΧΟΒΑ» ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Στους πρόποδες του βουνού το τουριστικό χωριό του Αγίου Αθανασίου. Γνωρίζουμε την παρέα των Κρητικών που τον χειμώνα αφήνουν γυναίκες και παιδιά στον Ψηλορείτη για να εργαστούν  στην άλλη μεριά της χώρας.



ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ
Σημείο συνάντησης για τους τουρίστες του χειμώνα. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι πισίνες είναι γεμάτες νησιώτες. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη θερινή περίοδο.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ
Είναι τέσσερις όλοι και όλοι. Είναι οι τελευταίοι επαγγελματίες αλιείς της Βεγορίτιδας. Το μεροκάματο και το άφθονο σε ποσότητα είδος ψαριού  που κοστίζει 7 ευρώ το κιλό. Γιατί οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στο ψάρεμα που αποδειγμένα μπορεί να συντηρήσει πολλές οικογένειες;

Ο ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του ‘60. Κάποτε έσκιζε τα δίχτυα, σήμερα τα απλώνει καθημερινά στα νερά της λίμνης.

ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ
Το χόμπι που έγινε επιχείρηση. Οι ευεργετικές ιδιότητες και το σαπούνι από γάλα γαϊδούρας που κάνει θραύση.

Η ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ «60’ ΕΛΑΔΑ» ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ
Το «μαγικό» δέντρο από την Κίνα,  Κίνκο Μπάι Λόμπα, το οποίο φύτεψαν στην πόλη Γάλλοι στρατιώτες αλλά και το… κοτόχορτο. Οι μαζορέτες και οι τυμπανιστές που κάνουν πρόβα, παρά την πολική θερμοκρασία, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Καρναβάλι της πόλης. Ο σύλλογος των ανέργων που παίζουν μπιλιάρδο, αλλά και οι οδηγοί μοτοκρός πίστας που οδηγούν αποκλειστικά… αυτοκίνητο!

«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...