Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αννα Καλουτά: «Δεν γνώρισα ποτέ τον μεγάλο έρωτα...»


Με τον θάνατο της Αννας Καλουτά, ένα από τα πιο σαγηνευτικά πρόσωπα της παλιάς καλής επιθεώρησης, της μοναδικής τεχνήτρας του θεάτρου, που αφόπλιζε το κοινό με τη θηλυκότητα και τα πράσινα μάτια της -γι’ αυτήν είχε γραφτεί το τραγούδι «Δυο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες»- έκλεισε ένας κύκλος. Η Αννα Καλουτά μπορεί να βαστούσε γερά ώς την τελευταία στιγμή, αλλά διαισθανόταν ότι έρχεται το τέλος. Προ μηνών μίλησα με την «αγαπημένη κυρία Αννα». Δυστυχώς ήταν και η τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε. Μετά άρχισαν τα προβλήματα υγείας... Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σφήνα». Σήμερα αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα.

«Ο ηθοποιός πρέπει να έχει τα μυαλά του δεκατέσσερα και να μην πιστεύει ότι θα λάμπει για πάντα. Νόμιζα ότι θα υποστώ και εγώ ό,τι και οι άλλοι καλλιτέχνες στο είδος μας. Ο βασιλεύς απέθανε, ζήτω ο βασιλεύς. Αλλος. Περάστε από ’κεί. Εκλεισε η αυλαία. Δεν συνέβη όμως αυτό με μένα. Δεν μπορώ να βγω έξω, δεν μπορώ να καθίσω κάπου και να μη σηκωθούν όρθιοι να με χαιρετίσουν. Το σωστό θα ήταν να υποκλίνομαι εγώ μπροστά τους. Γιατί το κοινό με έθρεψε, με τάισε, με έκανε αυτή που είμαι. Οταν εισπράττω αυτή την αγάπη πώς να μην ευχαριστώ τον Θεό; Γιατί δεν είμαι πια το Καλουτάκι. Είμαι μια μεγάλη γυναίκα και σε λίγο θα φύγω και εγώ».

Η Αννα Καλουτά ήξερε να κρύβει στη σιωπή με εκρηκτική αξιοπρέπεια το μερίδιο της μοναξιάς της. «Δεν θα ήθελα ποτέ να πει κάποιος: “Α, η κακομοίρα η Καλουτά”». Την είχαμε ρωτήσει αν θα είχε αποφευχθεί το γκρέμισμα του θεάτρου «Καλουτά» αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και είχε απαντήσει: «Αναμφισβήτητα! Χάρη σε εκείνον μπορέσαμε και το χτίσαμε. Μας βοήθησε πολύ. Μας αγαπούσε πολύ. Και εμείς τον θαυμάζαμε ως πολιτικό άντρα, ως άνθρωπο, ως κύριο. Είχε πολλά χαρίσματα, γι’ αυτό έγραψε ιστορία!»

Υπηρέτησε με αγάπη το είδος που την ανέδειξε, αλλά είχε ενστάσεις για το πώς γίνεται σήμερα: «Δεν υπάρχει σεβασμός σήμερα και οι φταίχτες είναι τρεις: ο συγγραφέας που γράφει το κείμενο, ο ηθοποιός που παίζει και το κοινό που χειροκροτεί». Για τον έρωτά της με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα είχε παραδεχτεί: «Οχι, δεν ήταν ο έρωτάς της ζωής μου. Πρώτα-πρώτα ήμασταν εχθροί. Ο ένας να φάει το μάτι του άλλου. Εγώ πάντως τον Λάμπρο τον βρήκα χωρισμένο. Δεν τον χώρισα, όπως έλεγε ο γιος του. Ο Λάμπρος έκανε τη ζωή του».
- Ποιος έκανε την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά;Κανείς. Δεν γνώρισα τον μεγάλο έρωτα...
- Παντρευτήκατε το θέατρο. Δεν μετανιώσατε; Δεν σκεφτήκατε να φτιάξετε τη ζωή σας;Οχι, παρά το γεγονός ότι είχα απίθανες τύχες. Ενας ήταν ο Κόντε Ρόμα. Δέχτηκα πρόταση γάμου και από τον εφοπλιστή Χέντελσον που του βούλιαξαν τα καράβια οι Γερμανοί και όταν τα αντικαθιστούσε όλα τα βάφτιζε με το όνομά μου...

Καληνύχτα, κυρία Αννα. Σίγουρα θα ξανασυναντηθούμε...  ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...