Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Λούκας Γιώρκας: «Είμαι ερωτευμένος, όχι δεσμευμένος»

Ανάμεσα στη Eurovision και τη σχέση του με τη βουλευτή της Ν.Δ. Ελενα Ράπτη, ο Λούκας Γιώρκας έχει πολλά να πει, καθώς η επικαιρότητα φαίνεται ότι του πάει πολύ. Εξάλλου, από την πρώτη του εμφάνιση φάνηκε ότι το προσωπικό του άστρο ήταν ξεχωριστό


Χωρίς να προκαλεί υπερβολικό ντόρο γύρω από το όνομά του, ο Λούκας Γιώρκας, ο πάλαι ποτέ μεγάλος νικητής του «X-Factor», έχει κατορθώσει να διαγράψει μια πορεία στο ελληνικό τραγούδι που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί του - και όχι μόνο οι νέοι, οι συνομήλικοί του. Παρόλο που παραμένει διακριτικός και προσηλωμένος στη δουλειά του, οι φήμες για τον δεσμό του με τη γοητευτική βουλευτή της Ν.Δ. Ελενα Ράπτη τον καθιστούν ένα από τα πιο συζητημένα πρόσωπα της ελληνικής σόουμπιζ. 


Ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τους οποίους έχεις συνεργαστεί υπάρχουν κάποια πολύ μεγάλα ονόματα, όπως οι Μητροπάνος, Θεοδωρίδου, Παπαρίζου, Μαζωνάκης, Βανδή κ.ά. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνεργασία που σε έκανε να εξελιχθείς ως τραγουδιστής αλλά και γενικότερα; Ολες οι συνεργασίες μου αποτελούν σχολείο για μένα σε όλους τους τομείς. Οφείλω όμως να πω ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν για μένα πανεπιστήμιο.

Ποια θεωρείς κορυφαία στιγμή στην έως τώρα καριέρα σου στο τραγούδι; Θα έλεγα ότι ήταν η συμμετοχή μου στη Eurovision. Bρέθηκα σε μια τεράστια σκηνή, με κοινό 50.000 ατόμων και πολλά εκατομμύρια τηλεθεατές, ερμηνεύοντας ένα πολύ σημαντικό τραγούδι. Αυτό ήταν μια αξεπέραστη εμπειρία.


Υπάρχει η εντύπωση ότι η συμμετοχή ενός νέου καλλιτέχνη στη Eurovision είτε θα τον κάνει σταρ, είτε θα τον καταστρέψει. Στην περίπτωσή σου τι θεωρείς ότι έγινε;  Δεν μπορώ να τοποθετήσω τον εαυτό μου σε κανένα από τα δύο ενδεχόμενα, διότι αφενός αν η Eurovision με «κατέβαζε» δεν θα είχα δουλειά, αφετέρου αν με «ανέβαζε» ίσως να ένιωθα ότι δεν έχω άλλο δρόμο να διανύσω. Αντίθετα, η Eurovision ήταν για μένα μια πολύ όμορφη εμπειρία και ένα βήμα μπροστά στην καριέρα μου.

Θεωρείς ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες διάκρισης με τη φετινή συμμετοχή; Λόγω της εμπειρίας σου, τι θεωρείς ότι πρέπει να προσέξουν οι Freaky Fortune και Riskykidd που θα μας εκπροσωπήσουν; Πιθανότητες έχουν όλες οι συμμετοχές. Το τι πρέπει να προσέξει ο κάθε συμμετέχων έχει να κάνει με το τραγούδι, τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που προσεγγίζει τον διαγωνισμό. Εμείς πρόπερσι απλώς προσπαθήσαμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με σκληρή ομαδική δουλειά και αυτοπειθαρχία.
«Θεωρώ ότι όταν δύο άνθρωποι ζουν έναν μεγάλο έρωτα δεν υπάρχουν πλέον ιδιότητες και τίτλοι. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το τελευταίο διάστημα συναναστρέφομαι την Ελενα, βλέπω ότι είναι ένας άνθρωπος με βάθος, κοινωνικές ανησυχίες και έντονη προσωπικότητα»
Αντιμετώπισες προκατάληψη ή περιφρόνηση επειδή ξεκίνησες από ένα τηλεοπτικό talent show; Οχι, δεν αντιμετώπισα τέτοιου είδους συμπεριφορές, εξάλλου η εδραίωση ενός καλλιτέχνη έρχεται σε βάθος χρόνου και ύστερα από πολλή δουλειά. Τα talent shows είναι απλώς η ευκαιρία που προσφέρεται σε έναν νέο καλλιτέχνη να ανοίξει κάποιες πόρτες που ίσως τον οδηγήσουν εκεί όπου ο ίδιος θέλει.

Θα συμμετείχες ξανά σε κάποιο show, όπως π.χ. το «Dancing with the stars» ή το «Υour face sounds familiar»; Oχι, γιατί θα με αποσπούσε από τη δουλειά μου.

Ποια λάθη θεωρείς ότι έχεις κάνει και για ποια πράγματα έχεις μετανιώσει στη μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία; Νιώθω ότι έκανα πολύ περισσότερες υποχωρήσεις από όσες θα έπρεπε. Αυτό ήταν επικίνδυνο, θα μπορούσα να έχω χάσει ακόμη και τον ίδιο μου τον εαυτό. Ευτυχώς όμως, αυτό δεν συνέβη.

Εχεις παραδεχθεί ότι είσαι ερωτευμένος. Ποιο ήταν το ξεχωριστό στοιχείο που διέκρινες στη σύντροφό σου; Παραδέχθηκα ότι είμαι ερωτευμένος αλλά όχι δεσμευμένος. Το δεύτερο χρειάζεται χρόνο. Απλά αποκάλυψα ένα από τα συναισθήματά μου.

Πολύ συχνά σε βλέπουμε με τη βουλευτή της Ν.Δ. Ελενα Ράπτη και αποτελεί κοινό μυστικό ότι ζείτε έναν μεγάλο έρωτα. Πώς είναι να βρίσκεσαι δίπλα σε μια πολιτικό και πόσο αυτή η σχέση μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητά σου; Θεωρώ ότι όταν δύο άνθρωποι ζουν έναν μεγάλο έρωτα δεν υπάρχουν πλέον ιδιότητες και τίτλοι. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το τελευταίο διάστημα συναναστρέφομαι την Ελενα, βλέπω ότι είναι ένας άνθρωπος με βάθος, κοινωνικές ανησυχίες και έντονη προσωπικότητα.

Αληθεύουν τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι συζείς μαζί της; Στην πατρίδα μου, την Κύπρο, η συγκατοίκηση δύο ανθρώπων -όταν βρίσκονται σε σχέση- είναι και το τελευταίο στάδιο πριν παντρευτούν. Εγώ νομίζω ότι δεν είμαι έτοιμος για γάμο ακόμα.

Οταν ερωτεύεσαι πέφτεις με τα μούτρα ή καθώς μεγαλώνεις γίνεσαι πιο συγκρατημένος; Τις περισσότερες φορές, αν και εσωτερικά πέφτω με τα μούτρα, εξωτερικά είμαι πολύ συγκρατημένος και λιγότερο εκδηλωτικός. Ισως από φόβο ή ανασφάλεια.

Πόσο ισορροπημένος νιώθεις όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση, όπως στην τρέχουσα περίοδο της ζωής σου; Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που βιώνει μια σχέση είναι πιο ισορροπημένος γιατί το άλλο του μισό συμπληρώνει τα κενά της ψυχής του και αντίστροφα.

Η αναγνωρισιμότητα δύο ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν έχουν σχέση, προσελκύει τους παπαράτσι. Σε ενοχλεί η εισβολή στην προσωπική σου ζωή;  Αρχικά θύμωσα με όλο αυτό και μου πήρε λίγο χρόνο να το δεχτώ, κατανοώντας ότι δεν μπορώ και δεν έχω κανέναν λόγο να κρύβομαι από κάποιον. Σίγουρα όμως η εισβολή στην προσωπική μου ζωή με εκνευρίζει.


Είσαι πολιτικά ενεργός; Πώς βλέπεις την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας; Σαφώς και είμαι ενεργός πολίτης και ασκώ τα εκλογικά μου δικαιώματα στην Κύπρο. Ωστόσο με απασχολούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα γιατί σε αυτή τη χώρα ζω. Νιώθω ότι η Ελλάδα πάσχει γιατί έχει χτυπηθεί από μια μάστιγα ατομισμού. Σταματήσαμε να προοδεύουμε όταν σταματήσαμε να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας.

Πώς βλέπεις τον σχηματισμό νέων κομμάτων όπως π.χ. το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη; Το «Ποτάμι» είναι ένα νέο κόμμα που τώρα αρχίσαμε να το γνωρίζουμε. Πολλοί βιάστηκαν να το κρίνουν πριν καν τοποθετηθεί ουσιαστικά. Κάνω υπομονή, θέλοντας να κρίνω πράξεις και όχι λόγια.

Αυτή την περίοδο εμφανίζεσαι στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο «Barbarella». Πώς είναι η εμπειρία της συμπρωτεύουσας; Στην «Barbarella» έχουμε δημιουργήσει εδώ και πέντε μήνες ένα πολύ νεανικό σχήμα με τον Γιώργο Αξά, τη Χριστίνα Παπαδάκη και τη Σοφία Κίλια. Μας έχει αποδεχθεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και στο μαγαζί γινόμαστε όλοι μια παρέα.

Φαίνεται ότι έχεις αγαπήσει ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη. Τι το διαφορετικό έχει η διασκέδαση εκεί; Εχω αγαπήσει τη Θεσσαλονίκη γιατί είναι μια πόλη η οποία αγκαλιάζει όλους όσους φιλοξενεί. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα πολύ οικεία και αυτό με βοήθησε στο να ανοιχτώ πολύ πιο εύκολα σε καλλιτεχνικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς ξέρουν πολύ καλά τι θα πει διασκέδαση.

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο στη δισκογραφία; Βρίσκομαι στο στούντιο και ετοιμάζω κάποια τραγούδια. Μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων και την τελική επιλογή των κομματιών, θα ετοιμάσω την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική μου δουλειά.

Κάποιοι καλλιτέχνες υποστηρίζουν ότι η ελληνική δισκογραφία δεν υφίσταται πλέον. Εσύ συμμερίζεσαι αυτή την άποψη; Τη συμμερίζομαι αλλά μόνο εν μέρει. Ισχύει ότι η δισκογραφία διέρχεται μεγάλη κρίση, το CD δεν είναι η πρώτη επιλογή του καταναλωτή, αλλά σίγουρα είναι ένας τρόπος έκφρασης του καλλιτέχνη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι δημιουργίας και προώθησης ενός καλλιτέχνη, μέσα που συνεχώς εξελίσσονται. Παλαιότερα είχαμε ελάχιστες καινοτομίες, όπως π.χ. τη μετάβαση από το βινίλιο στο CD.

Θεωρείς ότι έχει γίνει ξεσκαρτάρισμα στο καλλιτεχνικό στερέωμα λόγω της κρίσης και έχουν μείνει οι καλύτεροι;  Η μουσική είναι μια τέχνη και όχι πρωταθλητισμός, οπότε αυτόματα δεν υπάρχει ο όρος «καλύτερος» ή «χειρότερος» εφόσον η άποψη του καθενός είναι υποκειμενική. Θεωρώ ότι λόγω της κρίσης επιβιώνουν οι πιο εργατικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...