Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, κατάφερε να κόψει «μαχαίρι» 15 χρόνια βαριάς εξάρτησης

Ούτε η κρίση ούτε ο αντικαπνιστικός νόμος στάθηκαν εμπόδιο στην καπνιστική συνήθεια των  Ελλήνων. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (2012), εξακολουθούμε να είμαστε από  τους πιο μανιώδεις καπνιστές  στην Ευρώπη. Η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που μεταδίδεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 στις 17.00 στο MEGA, ανατρέπει τη θεωρία -  δικαιολογία πολλών καπνιστών ότι το τσιγάρο είναι απόλαυση, η οποία τους βοηθά να ξεπεράσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η ευφορία που αισθάνεται ένας καπνιστής μετά το πρώτο τσιγάρο, ανάβοντας ένα δεύτερο, δεν είναι τίποτε άλλο από την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου που του έχει προκαλέσει το πρώτο τσιγάρο.

Η έρευνα της εκπομπής εστιάζει στους λόγους που μας κάνουν να καπνίζουμε, απαντά στο αν ο εθισμός είναι βιολογικός ή ψυχολογικός, ενώ σε δυο βίντεο παρουσιάζονται οι επιπτώσεις του τσιγάρου στην επιδερμίδα και στη σεξουαλική μας ζωή. Μάλιστα, σε ένα από αυτά, με τη βοήθεια επαγγελματικού μακιγιάζ, είναι ξεκάθαρες οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο στο πρόσωπο μιας γυναίκας καπνίστριας συγκριτικά με μιας γυναίκας που δεν κάπνισε ποτέ.

Οι ειδικοί εξηγούν  την αποδεδειγμένη πλέον σχέση  του καπνίσματος με βλάβες στο  στόμα και με πολύ παραστατικό  τρόπο δείχνουν πώς ένας καπνιστής  μπορεί να αναγνωρίσει τις βλάβες αυτές βουρτσίζοντας τα δόντια του. Στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη μιλά ο κορυφαίος  Καθηγητής Στοματολογίας Γιώργος Λάσκαρης και γιατροί πολλών ειδικοτήτων, όπως πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, καρδιολόγοι και ψυχολόγοι. Η εκπομπή βασιζόμενη σε αποδείξεις επιχειρεί να πείσει όλους μας – καπνιστές και μη – με στοιχεία για τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου.

Στο στούντιο είναι καλεσμένος ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος εξηγεί πώς μετά από 15 χρόνια βαριάς εξάρτησης από τη νικοτίνη, κατάφερε να κόψει «μαχαίρι» το κάπνισμα, ενώ εξομολογείται πόσο άλλαξε η ζωή του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που δεν καπνίζει.

Στην εκπομπή μιλούν ακόμη ένας καπνιστής με καρκίνο  του πνεύμονα αλλά και επιστήμονες  που παρουσιάζουν τα θετικά και τα αρνητικά που προκύπτουν μέχρι στιγμής  από την έρευνα που γίνεται  για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Καλεσμένη στο στούντιο και μια γιατρός, υπεύθυνη σε ιατρείο διακοπής καπνίσματος, η οποία απαντά σε όλες τις απορίες όσων θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν ξέρουν από που να αρχίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...