Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για τον Ονούρ - Σουλεϊμάν!

Η απεικόνιση του κορυφαίου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπή ως μέθυσου και λάγνου στη μικρή οθόνη της γείτονος έχει προκαλέσει...

έντονες αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της Τουρκίας. Ωστόσο, η σειρά που φέρει τίτλο «Ο Μεγαλοπρεπής Αιώνας» και πραγματεύεται τη ζωή του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπή, του σουλτάνου που στα μέσα του 16ου αιώνα οδήγησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο απόγειό της, σημειώνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Ο Χαλίτ Εργκέντζ, που γνωρίσαμε ως Ονούρ μέσα από τη σειρά "Χίλιες και μία Νύχτες", ενσαρκώνει τον Σουλεϊμάν και επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ρόλο. «Δεν είναι σκοπός μας να διαστρεβλώσουμε την ιστορία, αλλά ούτε και να την καταγράψουμε», ανέφερε.

Από το πρώτο ακόμα επεισόδιο, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδες παράπονα, με τα περισσότερα να εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Σουλεϊμάν παρουσιάζεται ως μέθυσος και λάγνος σουλτάνος που είναι πάντοτε έτοιμος να παραδοθεί σε σεξουαλικές περιπτύξεις με τις γυναίκες που αποτελούν το χαρέμι του.

Εκτός αυτών, περιλαμβάνονται παράπονα περί «δυτικότροπων» προτύπων στην ενδυμασία των γυναικών της σειράς και περί διαστρέβλωσης των πραγματικών ιστορικών γεγονότων.

Στο μεταξύ, έχουν διαψευστεί από τους υπευθύνους του καναλιού οι φήμες που ήθελαν το σενάριο να περιλαμβάνει ερωτική σκηνή μεταξύ ομοφυλοφίλων.

«Η κριτική είναι άδικη. Πρόκειται για μία φανταστική ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ. Για παράδειγμα, η εξιστόρηση της σχέσης του Σουλεϊμάν και της Χουρέμ, της αγαπημένης σκλάβας και παλλακίδας του και αργότερα συζύγου, περιλαμβάνει πολλά στοιχεία φαντασίας» ανέφεραν οι παραγωγοί της σειράς, απαντώντας στις αντιδράσεις.

Η σειρά για τους συντηρητικούς συνιστά προσβολή προς τους προγόνους του τουρκικού έθνους, ειδικά σε μία περίοδο που η χώρα προσπαθεί να αναβιώσει την επιρροή της στις παλαιές οθωμανικές κτήσεις στη Μέση Ανατολή.

«Όλοι όσοι προσπαθούν να εξευτελίσουν τις σπουδαίες μορφές της Ιστορίας μας, παρουσιάζοντάς τις με ανακριβή τρόπο πρέπει να τιμωρηθούν. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς
digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...