Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η Λένα έκανε τους Γερμανούς, Ελληνες


ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Αντικείμενο κοινωνιολογικών αναλύσεων έγινε τις δύο προηγούμενες ημέρες στην πατρίδα της η 19χρονη γερμανίδα νικήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Εurovision στο Οσλο Λένα Μάγερ-Λάντρουτ . Οι κοινωνιολόγοι, οι οποίοι είναι συνήθως φειδωλοί στους επαίνους τους, μιλούν για «δώρο εξ ουρανού» για τους Γερμανούς. Οχι ότι η Λένα, η οποία κατάγεται από εύπορη οικογένεια και δεν έχει γνωρίσει ποτέ, όπως χιλιάδες άλλες Γερμανίδες, φτώχεια και στέρηση, αποτελεί «επαναστάτρια χωρίς αιτία». Το αντίθετο, μάλιστα. «Το κορίτσι αυτό ενσαρκώνει τον μη κομφορμιστικό κομφορμισμό,με υψηλές μετοχές στη Γερμανία» αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινωνιολόγος Τάνια Ντούκερς. Και αυτό τι σημαίνει;«Να είναι κανείς κάπως διαφορετικός,ανορθόδοξος,αλλά όχι εκτός του κατεστημένου».

Φρέσκο, κομψό, απέριττο: αυτό είναι το νέο αντιπροσωπευτικό πρόσωπο της Γερμανίας. 
«Στη Λένα λέμε ναι! Στη Μέρκελ όχι!» φώναζαν ορισμένοι «πλακατζήδες» κατά την υποδοχή της το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία της γενέτειρας πόλης της, του Ανοβέρου. Το σύνθημα δεν γενικεύθηκε, ήταν όμως χαρακτηριστικό της διάθεσης που υπάρχει από την «ώρα της μεγάλης νίκης», τη νύχτα του Σαββάτου, σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι Γερμανοί βρήκαν επιτέλους το νέο fraulein-θαύμα» τόνιζε αναλυτής. «Πρόσωπο γλυκό,γοητευτικό,και,ως έναν βαθμό, αναιδές».

Αυτή την «αναίδεια της νιότης» τη χάρηκαν οι 40.000 συμπολίτες της στο Ανόβερο όταν, κατά τη διάρκεια της υποδοχής της, άρχισε να ψιλοβρέχει. Οι θεατές δεν έφευγαν αν δεν τούς τραγουδούσε το «Satellite»την επιτυχία της. 
«Εντάξει, θα τραγουδήσω» ήταν η απάντησή της. «Αλλά όποιος δεν τραγουδήσει μαζί μου, θα τη φάει στον κ..!».

Το ερώτημα που θέτουν πολλοί ειδικοί, πώς είναι δυνατόν μια 19χρονη απόφοιτη Λυκείου με συνηθισμένο πρόσωπο, μαύρα, σχεδόν «ελληνικά» μαλλιά (το αντίθετο δηλαδή της κλασικής «μπρουνχίλντε»), μέτρια φωνή και ένα μέτριο τραγούδι, να κάνει το κοινό να κρατάει, βλέποντας και ακούγοντάς την, την ανάσα του; Η απάντηση είναι απλή: Η αυθεντικότητα της καλλιτέχνιδας, το γεγονός ότι δεν προσπαθεί να επιβληθεί με προκατασκευασμένες φιγούρες αλλά με χαμηλούς, φυσικούς τόνους.

Η ίδια δεν θα έλεγε «όχι» σε αυτό τον χαρακτηρισμό. Προς το παρόν όμως απαντά σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα. Οπως, για παράδειγμα, ποια όνειρα έχει για το μέλλον. 
«Ενα αγροτόσπιτο και μια μηχανή Ηarley-Davidson- από τις παλιές, τις βαριές και ασήκωτες!».
«Πουλάει» ο μύθος της γνήσιας fraulein

«Λένα, σέξι κτήνος» γράφει το πανό στα δεξιά της φωτογραφίας. Ο κάτοχός του είναι ένας από τους εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) κατοίκους του Ανοβέρου που υποδέχθηκαν προχθές τη 19χρονη θριαμβεύτρια (RΕUΤΕRS/ΤΟΒΙΑS SCΗWΑRΖ)
Η Λένα και η «αθυροστομία» της κυριαρχούσαν το Σαββατοκύριακο στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Και αυτό θα συνεχιζόταν μάλλον και τις επόμενες ημέρες, αν δεν προκαλούνταν ενδιαμέσως δύο δραματικά επεισόδια: η κατάληψη του στολίσκου των ακτιβιστών της ειρήνης μπροστά στα παράλια της Παλαιστίνης από ισραηλινούς στρατιώτες και η παραίτηση του γερμανού προέδρου Χορστ Κέλερ. Το θέμα ωστόσο συνεχίζει να «σιγοκαίει» στα μέσα ενημέρωσης. Οχι απλώς επειδή ο «μύθος» της πουλάει αλλά και επειδή αποτελεί σήμερα το καλύτερο, ίσως, μέσο συλλογικής αυτογνωσίας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=334875&dt=01/06/2010#ixzz0pantGtY2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...