Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ζηνοβία Αρβανιτίδη: Η κόρη του Πασχάλη συνθέτει και μαγεύει

Συνθέτει όμορφες μουσικές, τις τραγουδάει και υπογράφει το σάουντρακ και τα τραγούδια για μια ταινία-έκπληξη με τις φωνές του Διονύση Σαββόπουλου και του Ψαραντώνη. Την ίδια στιγμή, ντύνει μουσικά θεατρικές παραστάσεις στο Λονδίνο και ετοιμάζει βαλίτσες για τη Μόσχα, με σκοπό να γράψει μουσική για ρωσικό κανάλι!


Από τότε που θυμάται τον εαυτό της η Ζηνοβία Αρβανιτίδη αντηχούν μουσικές στο μυαλό της. Ηχοι από αυτούς που άκουγε στο σπίτι -λογικό αφού πατέρας της είναι ο γνωστός τραγουδιστής Πασχάλης- αλλά και από αυτούς που συνέθετε η ίδια, αφού οι πρώτες νοσταλγικές, φευγαλέες και κάπως ονειρικές εικόνες της έχουν σχέση με τη μουσική. «Φαντάσου ότι μόλις που θυμάμαι ένα τηλεοπτικό σίριαλ, του BBC νομίζω, που έτυχε να το δω ως μαθήτρια Δημοτικού αλλά αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι η αποτύπωση που είχε πάνω μου το άκουσμα της μουσικής. Κατάλαβα ό,τι μαγικό συνέβαινε με τη μουσική επένδυση που συνέδεε ιδανικά τις εικόνες». 


Τελικά η ανεξίτηλη αυτή παιδική ανάμνηση έμελλε να γίνει κατεύθυνση ζωής για τη Ζηνοβία, που σήμερα είναι ήδη επαγγελματίας συνθέτις και μουσικός με διακεκριμένες σπουδές και διακρίσεις. Τελευταία της δουλειά είναι η μουσική επένδυση για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκε στην Ελλάδα από τον Αγγελο Σπάρταλη με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη», η οποία ξεκινά το ταξίδι της στις αίθουσες την Πέμπτη, 20/3, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ είχε ήδη κάνει δυναμική «εισβολή» τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά και στα διεθνή φεστιβάλ animation animasyros 6.0 (στη Σύρο) και Cinanima (στην Πορτογαλία). Αυτές τις μέρες συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Holland Animation Film Festival (19-23 Μαρτίου στην Ουτρέχτη).


Τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσικός και μηχανικός ήχου στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στο Σικάγο και τη Μόσχα!

Δημιουργός και συνθέτις, έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον Αγγελο Σπάρταλη, στην ταινία του «37 μνήμες». «Εξ ου και το ότι ήμουν εξοικειωμένη με τη δουλειά του», μας λέει η ίδια. «Αυτή τη φορά όμως το εγχείρημα ήταν υπέρ το δέον απαιτητικό αφού ουσιαστικά πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στο κολάζ. Του πήρε πολύ χρόνο του Αγγελου -και πολύ κόπο- για να ολοκληρώσει το εγχείρημα», μας εξομολογείται στη συνέχεια για τη συνεργασία με την ευφάνταστη και άκρως πρωτότυπη ταινία του Σπάρταλη.

Η υπόθεση του «Από τη Γη στη Σελήνη» είναι μεν εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, αλλά στις εικόνες και στις ατάκες κονταροχτυπιούνται ο Τσόμσκι με τον Αισχύλο και τον Μικρό Πρίγκιπα, οι Beatles με τον Βαν Γκογκ, ενώ η ευρωπαϊκή διανόηση με φόντο την Casa Batllo του Γκαουντί ταξιδεύει στις ερήμους της Φλόριντα για το φιλόδοξο πρότζεκτ των Αμερικανών: την εκτόξευση από τη Γη στη Σελήνη.


Αγκαλιά με τον πατέρα της Πασχάλη. «Πάντα επέμενε να ακολουθήσω τις κατάλληλες σπουδές», λέει η Ζηνοβία

Οι ερμηνείες του Διονύση Σαββόπουλου και του Ψαραντώνη, εκτός από τα τραγούδια που υπογράφει η Ζηνοβία, είναι άκρως απολαυστικές και στις καυστικές στιχομυθίες. Στους χαρακτήρες της ταινίας δανείζουν τη φωνή τους και οι Μάνος Βακούσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Στράτος Τζώρτζογλου, Δημήτρης Σταρόβας και άλλοι, ενώ είναι περίτεχνη η «εισβολή» ποντιακών, κρητικών (διά στόματος Ψαραντώνη αυτοπροσώπως) ζακυνθινών υπό τη μορφή του μέγα αστρονόμου που δίνει συμβουλές διαστημικής πτήσης αλλά και αρχαίων ελληνικών διά στόματος του ένδοξου αρχηγού των Ινδιάνων που απέμειναν στην περιοχή! Εκπληξη μέσα στις εκπλήξεις και ο Αμερικανός πρόεδρος, κάτι μεταξύ Ιούλιου Καίσαρα και Τζον Κένεντι (η φωτογραφία της Μέριλιν φιγουράρει στο Οβάλ Γραφείο) που αποδέχεται την πρόκληση και τη χρηματοδότηση της αποστολής με φωνή Εθνάρχη Καραμανλή.


«Ο πατέρας μου με συμβούλευε, το ήξερε καλά το κύκλωμα»

Ρωτάμε, εύλογα, τη Ζηνοβία αν πιστεύει πως ό,τι και να γίνει οι καλές δουλειές βρίσκουν τελικά το φως. «Ασφαλώς, αλλά υπό προϋποθέσεις, αφού σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συγκυρίες. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως ό,τι και αν συμβεί, ο καλλιτέχνης θα βρει τελικά τον τρόπο να εκφραστεί δημιουργικά, μια και η ορμή δεν τον αφήνει. Τον κατατρώγει η ανάγκη να καταθέσει έργο ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Δεν έχει σημασία τι θα του πουν οι υπόλοιποι, αρκεί να πιστεύει ότι μιλάει με τη δική του φωνή, ότι ακολουθεί την πορεία προς τη δημιουργία και το φως». Παραδέχεται πως κάτι τέτοιο ίσχυε και στη δική της περίπτωση, αφού δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει την καλλιτεχνική φωνή της καρδιάς της. Το ίδιο τής έλεγε και ο πατέρας της, Πασχάλης, ο οποίος όχι μόνο δεν την απέτρεπε αλλά την ενίσχυε στην απόφασή της να ασχοληθεί με κάτι τόσο δύσκολο και απαιτητικό όσο η σύνθεση. «Το μόνο που μου έλεγε είναι να ακολουθήσω τις κατάλληλες σπουδές. Επέμενε πως πρώτα πρέπει να αποκτήσω τις απαραίτητες βάσεις». Κι αυτό έκανε αποκτώντας πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, καθώς και δίπλωμα Μουσικής Τεχνολογίας, Sound Σύνθεσης, Advanced Ηχογράφησης και Τεχνικών Μίξης, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα πιάνου σε προχωρημένο επίπεδο αλλά και μαθήματα φωνητικής, κλασικής εκπαίδευσης, με την καθιερωμένη σοπράνο Μαρίνα Κρίλοβιτς για 2 χρόνια. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ της ως συνθέτις, τραγουδίστρια και ενορχηστρωτής με τίτλο «Το Λυκαυγές». Από τότε έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα, ως τραγουδίστρια, συνθέτις, μουσικός και μηχανικός ήχου, συνεργαζόμενη με διάσημους Ελληνες καλλιτέχνες, όπως οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πάνος Κατσιμίχας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Ξυδούς, Οναρ, και πολλοί άλλοι. «Ο πατέρας μου μού επεσήμανε τους κινδύνους, αφού ήξερε καλά το κύκλωμα. Απλώς με συμβούλευε να είμαι σωστή, συνεπής και εντάξει στη δουλειά μου. Η συνέπεια ήταν ανέκαθεν πρωταρχική γι’ αυτόν».


Από το σινεμά στη Μόσχα μέσω Σικάγου!

Στην ερώτηση για το τι προτιμά να συνθέτει, απαντά ότι την εμπνέει οτιδήποτε έχει να κάνει με μουσική επένδυση σε εικόνες - αλλά κυρίως το θέατρο. Εχει ήδη συνθέσει, μεταξύ άλλων, μουσική για μια παράσταση που ανέβηκε στο Old Red Lion Theatre του Λονδίνου αλλά και για τηλεοπτικά διαφημιστικά βίντεο, κινηματογραφικές ταινίες κ.λπ. Μας εξομολογείται ότι η προσωπική της δουλειά έχει γίνει γνωστή μέσα από μια εταιρεία που έχει έδρα στο Σικάγο, όπου την ανακάλυψαν εκπρόσωποι της ρωσικής τηλεόρασης, με αποτέλεσμα να την καλέσουν να γράψει μουσική για λογαριασμό της. Εύχεται μάλιστα όλα να πάνε κατ’ ευχήν ώστε να βρεθεί στη Μόσχα για συναυλία.

Ως αισιόδοξος άνθρωπος, πάντως, πιστεύει ότι αξίζει να προσπαθεί κανείς γι’ αυτό που αγαπά κόντρα στις δυσκολίες, μια πεποίθηση που την είχε καλλιεργήσει από μικρή και ο πατέρας της. Οσο για το αν αποτελεί βάρος το να είναι κόρη ενός διάσημου ονόματος, η Ζηνοβία απαντά: «Οπως όλα τα τέκνα αναγνωρισμένων προσώπων, ένιωθα αναγκαστικά το βάρος και ήταν φυσικό ο πατέρας μου να με επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Ανέκαθεν, όμως, πίστευα ότι θα ασχοληθώ με τη μουσική και αυτό είχε να κάνει με τις δικές μου προσωπικές αναζητήσεις και ανάγκες. Ο πατέρας μου με ενίσχυε επειδή ακριβώς έβλεπε ότι αυτό είναι κάτι που το ήθελα πραγματικά». Θεωρεί λοιπόν σημαντικές τις κατάλληλες ευκαιρίες που της δόθηκαν μέχρι στιγμής, ενώ για τη συνεργασία της με τον Αγγελο Σπάρταλη εκτιμά ότι είναι παραπάνω από ευτυχής συγκυρία  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...