Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ένας χρόνος χωρίς τον γνήσιο λαϊκό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα ερμηνευτή, Δημήτρη Μητροπάνου,  στις 17 Απριλίου 2012.
Μία από τις πιο σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, ο Δημήτρης Μητροπάνος άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από οξύ πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο Υγεία, σε ηλικία 64 ετών.
Ο θάνατος του βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα, αφού ο Δημήτρης Μητροπάνος, με την χαρακτηριστική λαϊκή χροιά του, το μοναδικό ζεϊμπέκικο του και μια πληθώρα λαϊκών επιτυχιών, είχε κερδίσει την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό ολόκληρου του πανελληνίου.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 2 Απριλίου του 1948. Πριν τελειώσει το γυμνάσιο, το 1964 άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ξεκινά να γνωρίζεται και να συνεργάζεται με τον Γιώργο Ζαμπέτα.
«Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα» είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος για τον Ζαμπέτα σε συνέντευξη του.
Το 1966 συναντά τυχαία για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, τους Γιώργο Ζαμπέτα, Μίκη Θεοδωράκη, Δήμο Μούτση, Απόστολο Καλδάρα, Τάκη Μουσαφίρη, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Σπανό, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο κ.ά
Μια σειρά από λαϊκά άσματα όπως η «Ρόζα», «Για να σ' εκδικηθώ», «Λαδάδικα», «Αλίμονο», «Δίδυμα Φεγγάρια», «Μία στάση εδώ», «Σ' Αναζητώ» και πολλά ακόμα συντρόφευαν τον ελληνικό λαό από τη δεκαετία του ’80, μέχρι και τις νεότερες γενιές και θα τις συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμα, αφού έχουν αφήσει ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο.
Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος»,  στο οποίο συμμετέχει με τρία τραγούδια σε μουσική του Τόκα. Αυτά είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και μάλιστα λίγες μέρες πριν το θάνατό του.
Η κηδεία του τελέστηκε στις 19 Απριλίου 2012 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου, όπου παρευρέθηκαν για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό φίλοι, συγγενείς αλλά και χιλιάδες απλού κόσμου.
Να θυμίσουμε, μια συγκλονιστική συγκυρία, πως η ημερομηνία θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου συνέπεσε με την ημερομηνία θανάτου ενός άλλου σπουδαίου Έλληνα ερμηνευτή, του Νίκου Παπάζογλου (17-4-2011), ακριβώς ένα χρόνο μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...