Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Ποιες celebrities πάλεψαν με την επιλόχεια κατάθλιψη;

Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι καθόλου σπάνια  ψυχολογική κατάσταση για τις γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει. Οι ορμονικές και συναισθηματικές κατ' επέκταση διαταραχές επιδρούν δραματικά στη γυναίκα προκαλώντας της σοκ. Τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται ραγδαία μέσα σε μία μέρα και η γυναίκα αν δεν έχει την κατάλληλη στήριξη και φροντίδα μπορεί να καταρρεύσει ή να χάσει την πνευματική της σταθερότητα.
Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις. Υπάρχουν αρκετές σταρ που την αντιμετώπισαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, ενώ το έχουν παραδεχτεί δημόσια.


Gwyneth Paltrow
Cover of Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow:

«Πέρασα από τα πιο επώδυνα και σκοτεινά κεφάλαια της ζωή μου για περίπου πέντε μήνες. Κατάλαβα ότι ήταν επιλόχεια κατάθλιψη. Στα κάτω μου, μετατρεπόμουν σε ρομπότ. Δεν ένιωθα απολύτως τίποτα. Κοιτάζω φωτογραφίες από το παιδί μου όταν ήταν 3 μηνών και δεν θυμάμαι καν να έχω ζήσει αυτή την περίοδο».

Brooke Shields:

«Αν είχα διαγνωστεί με οτιδήποτε άλλο θα το είχα πει. Θα το είχα αντιμετωπίσει. Όταν μου το είπαν ντράπηκα. Το έκρυψα στη αρχή. Χειροτέρεψα. Το είπα και σώθηκα. Μην χάνετε χρόνο. Ζητήστε βοήθεια το συντομότερο. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλή μητέρα ή ότι είστε παρανοϊκή. Το σημαντικότερο είναι να μην περιμένετε ότι θα περάσει χωρίς αγωγή».


Ντορέττα Παπαδημητρίου:

«Βίωσα έντονη ψυχολογική πίεση μετά την γέννηση του πρώτου μου παιδιού, το 2006. Για τέσσερις μήνες ήμουν σε κατάθλιψη. Γενικότερα, συμβουλεύομαι ψυχολόγο, αλλά τότε δεν είχα συμβουλευτεί κανέναν ειδικό».

Lisa Rina:
«Eίχα οράματα με μαχαίρια και όπλα. Ανάγκασα τον άντρα μου να κρύψει κάθε αιχμηρό αντικείμενο και να βγάλει το όπλο εκτός σπιτιού. Έκανα μαύρες σκέψεις. Φοβόμουν και ένιωθα πως τα νύρα μου έχουν σπάσει. Έβάπα ότι τους σκοτώνω όλους. Πείτε μου πόσο φρικτό είναι αυτό!»


Kendra Wilkinson
Kendra Wilkinson (Photo credit: Wikipedia)
Kendra Wilkinson

«Μετά τη γέννα δεν ξαναβούρτσισα τα δόντια μου ή τα μαλλιά μου. Δεν έμπαινα καν στο ντουζ. Ήταν φρίκη. Μια μέρα κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και με μίσησα. Λέω: Κοίτα τα χάλια σου. Ήσουν όμορφη και είχες μια  glamorous ζωή στο  LA, τώρα ποια είσαι»;

Μαρία Κορινθίου:

«Πέρασα επιλόχεια κατάθλιψη και την ξεπέρασα γιατί είχα βοήθεια από το Γιάννη και την οικογένειά μου. Έκλαιγα όλη την ημέρα, φώναζα συνεχώς και βρισκόμουν σε κατάσταση υστερίας. Από την μία έλεγα ότι δεν θέλω να δω το παιδί και από την άλλη όταν έκλαιγε η μικρή έκλαιγα κι εγώ. Δεν ήμουν καθόλου καλά, αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Ολο αυτό κράτησε τρεις μήνες. Σκεφτόμουν ότι η ζωή μου καταστράφηκε κι ένιωθα ότι δεν ήμουν ποθητή ως γυναίκα. Αισθανόμουν έντονα τον φόβο της απώλειας του Γιάννη και της μικρής Ισμήνης. Τώρα είμαι εντάξει».

Ελένη Πετρουλάκη:

«Όταν γεννήθηκαν οι δίδυμες κόρες μου, πέρασα επιλόχεια κατάθλιψη που κράτησε τρεις μήνες. Έκλαιγα ατέλειωτα κάθε μέρα. Όμως η πιο δύσκολη περίοδος στην ζωή μου δεν ήταν η περίοδος που περνούσα την επιλόχεια κατάθλιψη αλλά στην τελευταία μου εγκυμοσύνη όταν τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό, παρουσιάστηκε μια πολύ σοβαρή επιπλοκή. Η κατάστασή μου ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Πραγματικά κινδύνεψε η ζωή μου. Τότε τρόμαξα πάρα πολύ και το μόνο που απασχολούσε την σκέψη μου ήταν τι θα απογίνουν τα παιδιά μου αν συμβεί κάτι κακό».


Courteney Cox

«Εγώ έπαθα κατάθλιψη και κρίσεις πανικού 6 μήνες μετά. Με καθυστέρηση. Πέθαινα από τη στενοχώρια και το άγχος και είχα ταχυκαρδίες. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει. Πήγα στο γιατρό μου και μου είπε τι έχω. Οι ορμόνες μου είχαν τρελλαθεί!»
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...