Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Γιάννης Σμαραγδής: «Φοβάμαι ότι μπορεί να μπω φυλακή»

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του «άνοιξε» την καρδιά του και μίλησε για όλα: από την ταινία του «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», μέχρι το προσωπικό θαύμα που έζησε και τις οικονομικές του δυσκολίες.

«Δεν τους άρεσε ή είχαν αποφασίσει οργανωμένα να χτυπήσουν την ταινία; Διότι διαπίστωσα όχι μόνο αρνητικότητα, αλλά και εχθρότητα. Τίνος εχθρός είμαι; Τίνος εχθρός είναι η ταινία; Μόνο καλό έκανε. Μήπως ακριβώς ορισμένα κέντρα προσπάθησαν να απομακρύνουν τους θεατές από την ταινία;» ήταν το σχόλιο του όταν ερωτήθηκε για την κριτική που δέχτηκε η ταινία του στο περιοδικό «ΕΓΩ Weekly».

Στο αν έχει πάρει ποτέ τηλέφωνο κάποιον που έγραψε κάτι άσχημο για εκείνον, είπε: «Ένας άνθρωπος, που έγραψε άσχημα, στο παρελθόν, και προσπάθησε να μπει στον κινηματογράφο και απέτυχε ήταν βοηθός μου. Του έστειλα, λοιπόν, το εξής μήνυμα: «Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι όσοι κάνουν το κακό, οι Θεοί τους τρελαίνουν. Εύχομαι να μην σου συμβεί». Χτύπησε τις «Νύφες», την «Πολίτικη κουζίνα», τον « Ελ Γκρέκο» και αυτή την ταινία με κακότητα. Είναι ωραίο πράγμα αυτό; Κοιμάται καλά το βράδυ; Εγώ, όμως, κοιμάμαι».

Δήλωσε ότι «Ανεβαίνω ένα Γολγοθά αυτήν τη στιγμή που μιλάμε. Υπάρχουν υποχρεώσεις της ταινίας, που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Πρέπει να έχεις ψυχικές αντοχές για να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες. Όταν βγάλουμε τον ανώτερό μας εαυτό, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα και να κάνουμε θαύματα».


Περνάει δύσκολα οικονομικά στη ζωή του και «Ακόμη περνώ. Σε όλη μου τη ζωή ήμουν φτωχός και συνεχίζω να είμαι. Δεν διεκδίκησα να γίνω πλούσιος. Προσπαθούσα να καλυτερεύσω το έργο και όχι την προσωπική μου οικονομική κατάσταση και είμαι και πολύ ευτυχής γι’ αυτό, ακόμα και αν αύριο πάω φυλακή».

Φοβάται ότι δεν θα καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και είναι σε οικονομική απόγνωση, «αλλά δεν μεμψιμοιρώ. Λέω: «Θα ξεπεραστεί». Πρέπει να ξεπεραστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...