Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κρίση στο BBC λόγω της υπόθεσης του παιδεραστή παρουσιαστή

Η κρίση που πλήττει το BBC βάθυνε σήμερα Δευτέρα, καθώς έγινε γνωστό ότι ένας από τους παραγωγούς του είχε προειδοποιήσει πως το δημόσιο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο κινδύνευε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη διότι δεν πρόβαλε το δικό του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από έναν παλαιό τηλεοπτικό παρουσιαστή-αστέρα.

Οι κατηγορίες πως ο παρουσιαστής του BBC Τζίμι Σάβιλ, που πέθανε πέρυσι, συνέχιζε ανεμπόδιστος να επιδίδεται σε παιδεραστία για χρόνια ενώ εργαζόταν στο δίκτυο έχει συνταράξει το δημόσιο κανάλι.
Ο νέος επικεφαλής του, ο Τζορτζ Εντγουίσλ, πιέζεται να εξηγήσει γιατί το BBC είχε "κόψει" την έρευνα της εκπομπής "Newsnight" για τον Σάβιλ την περασμένη χρονιά. Ο Μαρκ Τόμσον, πλέον επικεφαλής των "New York Times", ήταν το αφεντικό του BBC την περίοδο εκείνη.
Σε μια εκπομπή η οποία πρόκειται να προβληθεί στη Βρετανία αργότερα σήμερα, ο παραγωγός της εκπομπής "Newsnight" που έκανε την έρευνα, ο Μέιριον Τζόουνς, δηλώνει πως είχε προειδοποιήσει τον αρχισυντάκτη του πως το δίκτυο κινδύνευε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη εάν δεν πρόβαλε την έρευνα. «Ήμουν σίγουρος ότι η υπόθεση θα αποκαλυπτόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το BBC θα μπορούσε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη», λέει.
Ο Σάβιλ, ο οποίος είχε λάβει τον τίτλο του "Σερ" από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα του BBC και μια από τις πλέον αναγνωρισμένες τηλεοπτικές προσωπικότητες. Η υπόθεσή του εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον το δίκτυο επέλεξε να αγνοήσει τις πράξεις του.
Η αστυνομία που εξετάζει τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τον Σάβιλ άρχισε ποινική έρευνα την περασμένη εβδομάδα, εξηγώντας ότι πάνω από 200 πιθανά θύματα έχουν προβεί σε καταγγελίες μετά την έρευνα ενός άλλου τηλεοπτικού καναλιού της Βρετανίας, που αποκάλυψε στοιχεία κατά τα οποία ο τηλεοπτικός παρουσιαστής κακοποιούσε παιδιά επί δεκαετίες.
Το δίκτυο ITV μετέδωσε συνεντεύξεις με γυναίκες οι οποίες είπαν πως ο Σάβιλ τις είχε κακοποιήσει όταν ήταν 12 ετών - μερικές φορές μέσα στα γραφεία του BBC.
Ο Εντγουίσλ πρόκειται να εμφανιστεί στη βουλή αύριο για να απαντήσει σε πιθανότατα σκληρά ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση.
Το BBC άρχισε δύο ανεξάρτητες έρευνες για τις καταγγελίες, μία για τις πράξεις του Σάβιλ και μία σχετικά με το γιατί δεν είχε προβληθεί η έρευνα του "Newsnight".
Δεν έχει σχολιάσει επίσημα την υπόθεση, λέγοντας ότι δε θα ήταν πρέπον να ανακοινώσει κάτι πριν ολοκληρωθούν οι εσωτερικές αυτές έρευνες.
Η εκπομπή "Panorama", η οποία θα προβληθεί στη Βρετανία απόψε, αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πόση πληροφόρηση είχε η ομάδα της εκπομπής "Newsnight" για τον Σάβιλ τότε.
Ο βετεράνος ανταποκριτής του BBC Τζον Σίμσον είπε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το κανάλι είναι η χειρότερη κρίση που το έχει πλήξει στη διάρκεια της 50ετούς καριέρας του. «Δε νομίζω ότι το BBC το χειρίστηκε τρομερά καλά», είπε. «Το μόνο που έχουμε ως οργανισμός είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου, του κόσμου που μας βλέπει και μας ακούει και, εάν δεν το έχουμε αυτό, αν αρχίσουμε να το χάνουμε αυτό, νομίζω πως θα είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για το BBC», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...