Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Mιχαήλ Aνθης: Ηθοποιός, συγγραφέας και... Ελληνας σε τουρκική ταινία

Πιστεύοντας ότι τα βραβεία φέρνουν κακοτυχία, ο Μιχαήλ Ανθης δουλεύει αδιάκοπα και αθόρυβα. Εδώ και πολλά χρόνια παίζει σε δημοφιλή σίριαλ («Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», «Βασιλιάδες» κ.ά.), γράφει θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, ενώ ετοιμάζεται να υποδυθεί έναν Ελληνα σε τουρκικό φιλμ

Η Φιλοσοφική Αθηνών, την οποία τελείωσε, και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό, δεν θα μπορούσε ποτέ να καλύψει τον χείμαρρο των καλλιτεχνικών ανησυχιών του Μιχαήλ Ανθη. 


Αμέσως μετά το πανεπιστήμιο στράφηκε στην υποκριτική: πριν από δεκαπέντε χρόνια δοκίμασε την τύχη του στη Γερμανία συμμετέχοντας για αρκετό καιρό στις παραστάσεις που έδινε μια θεατρική ομάδα. Ωστόσο, το χρίσμα του επαγγελματία ηθοποιού το πήρε στην Ελλάδα, όταν βρέθηκε στο καστ διάφορων θεατρικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Η «Μάλα» ήταν μία από αυτές, για την οποία μας είπε: «Το 2001 η Αννα Βίσση μού πρότεινε να υποδυθώ έναν Γερμανό βασανιστή και, όπως ήταν φυσικό, αποδέχτηκα την πρόταση με μεγάλη χαρά. Τέτοιες πολυδάπανες παραγωγές δεν γίνονται εύκολα στη χώρα μας. Συνεργάστηκα με τη Βίσση, τον Καρβέλα και μια ομάδα επαγγελματιών. Ολοι μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Κάθε βράδυ ο κόσμος γέμιζε ασφυκτικά το ‘‘Παλλάς’’, και γι’ αυτό αν με ρωτήσει κάποιος ‘‘ποια είναι η καλύτερη συνεργασία που είχες ποτέ’’, θα αναφέρω τη ‘‘Μάλα’’ και την Αννα Βίσση».

Ο Μιχαήλ Ανθης έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο στα «Απίστευτα και όμως ελληνικά», στην αρχή της δεκαετίας του ’90. Τότε ο Γιάννης Ζουγανέλης, συνεργάτης και προσωπικός του φίλος, τον έπεισε να ξυρίσει εντελώς τα μαλλιά του, δημιουργώντας έτσι μια εντελώς διαφορετική persona από τη συνηθισμένη. Οπως θυμάται ο ίδιος, «στην αρχή μού φάνηκε περίεργο να βλέπω τον εαυτό μου χωρίς μαλλιά, όταν όμως το ίδιο καλοκαίρι πήγα στη Μύκονο και εισέπραξα θετικά σχόλια, είπα ότι θα μείνω έτσι για πάντα. Στις τηλεοπτικές σειρές ‘‘Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή’’, ‘‘Εντιμότατοι κερατάδες’’, ‘‘Ιδιαιτέρα για κλάματα’’, ‘‘Μαρία η άσχημη’’, ‘‘Απαγορευμένη αγάπη’’, ‘‘Κλεμμένα όνειρα’’ και ‘‘Βασιλιάδες’’ εμφανίστηκα έτσι, με κεφάλι-γλόμπο». Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε σε περίπου είκοσι τηλεοπτικές σειρές, ο Μιχαήλ Ανθης γνωρίζει καλά ότι σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνισή του μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά: «Η αλήθεια είναι ότι το στυλ του macho άνδρα, του έντονα αρσενικού, λειτουργεί δεσμευτικά. Οι δημιουργοί των σίριαλ θέλουν τον ηθοποιό να θυμίζει δημόσιο υπάλληλο, άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Αυτό βέβαια δεν με έβαλε στο τριπάκι αλλαγής. Είμαι της φιλοσοφίας Μπρους Γουίλις: αν είναι να υποδυθώ έναν διαφορετικό τύπο ανθρώπου, θα φορέσω περούκα και τα ανάλογα ρούχα. Ως εκεί όμως».


Το «αντιμυθιστόρημα» και η τουρκική ταινία

Η τέχνη του ηθοποιού δεν είναι η μόνη διέξοδος για τις ανησυχίες του Μιχαήλ Ανθη. Το γεγονός ότι έχει κερδίσει τουλάχιστον έξι βραβεία από το υπουργείο Πολιτισμού για τα θεατρικά του έργα μαρτυρά το συγγραφικό του ταλέντο. Ο ίδιος, βέβαια, έχει μια αντισυμβατική οπτική σχετικά με το ζήτημα: «Ενα βραβείο το θεωρώ ατυχία. Οπως μου είπε πρόσφατα ο σκηνοθέτης Νίκος Κoυτελιδάκης, η επιτυχία στην Ελλάδα είναι κακό πράγμα γιατί εγείρει τον φθόνο. Γι’ αυτό και το μυθιστόρημα που έγραψα πρόσφατα με τίτλο ‘‘Διαμάντια στον υπόνομο’’, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρης, πρόκειται να προωθηθεί κυρίως στο εξωτερικό. Εχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες επαφές με ατζέντηδες, ενώ τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου του Λονδίνου». Το «Διαμάντια στον υπόνομο» είναι μια πρωτότυπη ιστορία, γι’ αυτό και ο συγγραφέας του το χαρακτηρίζει «αντιμυθιστόρημα». Ο Μιχαήλ Ανθης εξηγεί: «Το όλο θέμα έχει να κάνει με τον ευγενικό Τίμο ο οποίος νιώθει μια ενόχληση στο έντερό του. Επισκέπτεται έναν γνωστό γαστρεντερολόγο προκειμένου να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Η εξέταση δείχνει μέσα στο έντερό του ένα ανεκτίμητο διαμάντι. Στην επόμενη εξέταση βρίσκεται ακόμη ένα μυθικής αξίας διαμάντι. Πώς γίνεται αυτό; O Tίμος τρώει πολλά σαλιγκάρια, καθώς τα λατρεύει. Τα συστατικά τους, σε συνδυασμό με τα γαστρικά του υγρά, γεννούν διαμάντια. Οταν το μυστικό αρχίζει και διαδίδεται, όλοι αγοράζουν οικόπεδα γύρω από το σπίτι του, ψάχνοντας πρόσβαση στο αποχετευτικό του σύστημα προκειμένου να πλουτίσουν».

Μιλώντας ελληνικά σε τουρκικό φιλμ

«Δεν νομίζω ότι έχουμε την τηλεόραση που μας ταιριάζει», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μιχαήλ Ανθης στην ερώτησή μου τι τον ενοχλεί στην εγχώρια showbiz. «Οι ηθοποιοί στα σίριαλ μιλούν σαν να είναι από άλλον πλανήτη, άσε δε που οι καταστάσεις οι οποίες παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Τις αποφάσεις στα κανάλια τις παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν την ψυχολογική επάρκεια να διαβάσουν σωστά τις επιθυμίες του κόσμου. Από την άλλη, δεν υπάρχει συνείδηση καταναλωτή, είμαστε αρκετά παθητικοί, με αποτέλεσμα να εκτονώνουμε τη δυσαρέσκειά μας στο επίπεδο της παρέας». Ισως για όλα αυτά, ο Μιχαήλ Ανθης σχεδιάζει τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα εκτός Ελλάδας: «Εχω δεχτεί πρόταση από μεγάλη τουρκική εταιρεία παραγωγής να συμμετάσχω στην ταινία ‘‘Τhe little prayer’’, την οποία υπογράφει η Τούμπα Κέρμαν, μια πολλά υποσχόμενη Τουρκάλα σκηνοθέτις. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στο Αϊδίνι στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918. Περιγράφει τη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, o οποίος ξαναφεύγει για τον πόλεμο έχοντας μαζί του παρακαταθήκη το Κοράνι. Εγώ υποδύομαι τον διοικητή των ελληνικών στρατευμάτων, έναν ρόλο πολύ συγκινητικό». Τα γυρίσματα ξεκινούν τον ερχόμενο Μάρτιο και η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους τον επόμενο χειμώνα. Οπως αποκαλύπτει ο Μιχαήλ Ανθης, «η επαφή έγινε μέσω ενός Τούρκου ηχολήπτη που γνώρισα πριν από τρία χρόνια στη Χαλκιδική. Κάποια στιγμή μού έστειλε ένα mail, ζητώντας μου να πάω στην Κωνσταντινούπολη για κάποιο δοκιμαστικό. Πέρασα τη διαδικασία του κάστινγκ και οι παράγοντες της ταινίας αποφάσισαν ότι τους κάνω. Παρόλο που για τον συγκεκριμένο ρόλο είχαν δει πάνω από σαράντα ντόπιους ηθοποιούς, τελικά αποφάσισαν ότι προτιμούν Ελληνα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε μια εποχή που η ελληνική τηλεόραση έχει κατακλυστεί από τουρκικούς διαλόγους, εγώ στην ταινία θα μιλάω μόνο ελληνικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...