Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μελίνα

Γεννήθηκε και πέθανε Ελληνίδα. Ο λόγος για τη Μελίνα Μερκούρη που γεννήθηκε -σαν σήμερα- πριν 92 χρόνια στην Αθήνα που τόσο λάτρεψε.

Με παππού, τον δήμαρχο της Αθήνας Σπυρίδων Μερκούρη και πατέρα, βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργό τον Σταμάτη Μερκούρη, δεν ξαφνιάστηκε κανείς με την επιλογή της να ασχοληθεί με τα κοινά και να γράψει τη δική της ιστορία. Άλλωστε, το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1981-1989 και 1993-1994).

Ωστόσο, αξεπέραστη παραμένει μέχρι σήμερα η ερμηνεία της σε κάθε κινηματογραφικό ή θεατρικό έργο στο οποίο επέλεξε να συμμετέχει. Με κορύφωση τις ερμηνείες της στα έργα του αγαπημένου της συζύγου, Ζιλ Ντασέν που έφτασαν με επιτυχία στα σκαλιά του Χόλιγουντ, το Μπρόντγουει και των Όσκαρ.

Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της – στις 6 Μαρτίου 1994 - η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Και η 6η Μαρτίου ορίσθηκε από την UNESCO ως παγκόσμια μέρα πολιτισμού κατά την οποία απονέμεται το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» ως βραβείο πολιτιστικής προσφοράς σε ανθρώπους ή οργανισμούς για την προσπάθειά τους να διασωθούν μνημεία πολιτισμού της ανθρωπότητας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...